Ultrahang, röntgen (Műszaki diagnosztika)

Modern berendezéseinkkel a diagnosztikai munkánk hatékonysága kiemelkedő.

Diagnosztikai eljárások, amelyeket rendelőnkben igénybe vehet

Vérvizsgálat
A leggyakrabban alkalmazott kiegészítő diagnosztikai (a betegség felismerésére szolgáló) vizsgálat. Több okból is használhatjuk:

  • ha nem tudjuk, milyen szervi betegség okozza az állat panaszait,
  • a feltételezett diagnózis megerősítésére, illetve
  • műtét előtti állapotfelmérés céljából.

 

Röntgen vizsgálat

A vérvizsgálat mellett a leggyakrabban használt diagnosztikai eszköz, előnye a gyorsasága.

Nem csak a csont- és ízületi sérülések, törések felismerésére szolgál, hanem alkalmas a mell- és hasüregi elváltozások felismerésére is. Ha szükséges, kedvence kontrasztanyagos röntgen vizsgálatát is el tudjuk végezni, így fény derülhet a gyomor- és a bélrendszer, a gerinccsatorna vagy a húgyszervek megbetegedése okozta panaszok kiderítésére is. 

Röntgen során szükséges, hogy az állat mozdulatlan maradjon. Mivel az állatok meglehetősen nehezen tűrik a felvételhez szükséges, sokszor rendellenes fekvő helyzetet, ezért legtöbbször felületes altatást alkalmazunk a RTG felvétel elkészítéséhez. 

Rendelőnkben a legmodernebb berendezésekkel tudjuk kedvencét megvizsgálni és kezelni. Felvételhez Visiovet röntgengépet Fuji digitális előhívóval használunk, így csak minimális sugárterhelésnek tesszük ki kedvencét, ami semmi kárt nem okoz számára.

Ultrahang vizsgálat

Az ultrahang mozgó- és állókép készítésére egyaránt alkalmas. A röntgennel ellentétben, nincs sugárzás és a kontrasztanyag is elkerülhető, ezért teljes egészében kockázat- és fájdalommentes beavatkozás. Egyetlen kellemetlenség az lehet, hogy a vizsgált felületen érdemes a szőrt eltávolítani, hogy megfelelő képet kapjunk. A legelterjedtebb ultrahanggal végzett vizsgálatok: a szív UH, hasi ultrahang és vemhességi ultrahang vizsgálat

Rendelőnkben Mindray Z5Vet ultrahang készüléket használunk.

//www.bogard-vet.hu/wp-content/uploads/2015/12/ultrahang-2.jpg
//www.bogard-vet.hu/wp-content/uploads/2015/12/rontgen.jpg